Kerékpár

Kölcsönözzön nálunk kerékpárt és vágjon neki az ország egyik legjobb tókerülő kalandjának

A környékre vetődő utazó szerencsés, ha megismerheti
a Tisza-tó varázslatos világát, mely egy tókerülő bringázással egybekötve nyújtja a legnagyobb élményt. A Tisza-tó körüli kerékpáros infrasktruktúra kiválónak mondható. Szinte végig a tó közvetlen közelében vezet az út.

A Kormorán kikötőtől Abádszalókig nagyjából eseménytelen az útvonal, ami persze nem jelenti azt, hogy unalmas. Nem kell biológusnak lenni ahhoz, hogy elvarázsoljon minket a gyönyörű természet. Kisköre előtt a gáton lámpa irányítja a forgalmat, egyszerre csak egy irányba. A gát után egy kissé megfáradtnak látszó üdülőrészen halad át az út, de másfél kilométer után már újra a gáton találjuk magunkat. Kiskörétől Poroszlóig kb. ugyanolyan körülmények fogadják a túrázót, mint Tiszafüred és Abádszalók között, annyi különbséggel, hogy errefelé több a strand és a kemping. Ezek mindegyikének a területe magába foglalja a töltést is. Amúgy, ha mégis le lenne zárva valamelyik, ki lehet kerülni a strandot és újra visszatérni a gátra, alig párszáz méteres kerülővel. Ahogy ezekre a strandokra, úgy általában a Tisza-tavi körülményekre az a jellemző, hogy retró, de a lehető legpozitívabb értelemben. Piros pöttyös sárga öltözőkabinok, kék csúszdák, régi lakókocsik és 30-40 éves épületek korabeli stílusban, de mind jó minőségben.

Az örömmámort okozó körút egyetlen gyenge pontjával a legvégén találkozunk. Itt sajnos egy kb. 7 kilométeres szakaszon a 33-as főúton kell haladnunk. Poroszló és Tiszafüred között sajnos ez az egyetlen választási lehetőségünk. A főútról a tiszfüredi MOL benzinkút előtt kell jobbra lekanyarodni, ahonnan végig táblák és egyéb instrukciók segítenek a tájékozódásban. A part menti gátig bringasáv és különálló kerékpárút vezet el, a gátról pedig pillanatok alatt vissza lehet érni a kikötőbe.
Körbetekerve körülbelül 65-70 kilométert mutat majd az óra, a nettó menetidő kb. 3 és fél óra, ha nem álldogálunk sokat, de ha ebédelünk, nézelődünk, akkor kb. 5 órával kell számolnunk kényelmes tempóban. Érdemes lehet azonban többnaposra széthúzni a körbetekerést. Nem a táv, hanem a tó körüli lehetőségek (tanösvények, vízitúrák, strandok stb.) kihasználása miatt.

A teljesítéséhez nincs szükség különleges edzettségre, és akár mínusz 3 hónapos gyerkőccel is lenyomható. Az a fránya 7 km sajnálatos szakasz se tántorítson el senkit, mert így is simán benne van az ország legjobb tókerülő bringaútjai között.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez