Kajak, Kenu

A környékre vetődő utazó szerencsés, ha megismerheti a Tisza-tó varázslatos világát. Eredeti halászladikokkal, szakavatott vezetőink kalauzolják Önöket a Tisza selymes hullámain, hogy felfedezhessék a galériaerdők megnyugtató látványát, sokszínű madárvilágát.

A Tisza-tó élővilága

A tó növényvilága igen gazdag. Jelentős állománya található itt az Európában ritkaságnak számító, ezért védett sulyomnak, míg a partot általában nádasok-gyékényesek kísérik. Megtalálható itt a vízi harmatkása, és megannyi hínárfaj is. A víz felszínén kiváló életfeltételeket talál az apró békalencse és a rucaöröm, nyáron virágzik a tündérrózsa és a vízitök. A hullámtér szárazulatait főként fűz-nyár ligeterdők borítják. Jellegzetes fájuk a fehér fűz és a szürke nyár, ezüstös levélfonákjáról mindkettő felismerhető. A rovarfajokat színpompás szitakötőfajok jellemzik, de nagy számban él itt a víz tisztaságára igen kényes, szigorúan védett tiszavirág is.

A mocsaras, növénnyel sűrűn benőtt élőhelyek otthont biztosítanak a békáknak, míg a hüllőket a mocsári teknős és a vízisikló képviseli. A Tisza-tó halban gazdag, és igazi horgászparadicsomnak számít. Megél itt az összes tiszai halfaj, közülük is kiemelendő a ponty, csuka, harcsa, kárász, compó, süllő, balin és a különböző keszegfélék. Itt fogják a legtöbb rekordlistás törpeharcsát. Mind az itt költő, mint az átvonuló madárfajok nagy egyedszámmal képviseltetik magukat. Egy-egy csónakkirándulás alkalmával biztosan találkozhatunk bakcsóval, kárókatonával, szürke és vörös gémmel, szárcsával, vízityúkkal, miközben fejünk fölött barna rétihéja köröz. Ha szerencsénk van, megpillanthatjuk a sokkal ritkább réti sasok valamelyikét is.

Az emlősök közül említést érdemel az egyre gyakoribb vidra, illetve a visszatelepített hód, mely rágcsáló úgy elszaporodott, hogy már a környék vizeiben is megjelent.

Szolgáltatásaink:

Bérelhető:
– egyszemélyes túrakajak
– kétszemélyes túrakajak
– háromszemélyes túrakenu
– négyszemélyes túrakenu

– evezőt, mentőmellényt mindenki számára biztosítunk
– műanyaghordó kérhető
– túravezető kérhető
– Tisza-tó szabadidő térkép kapható

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez